4 legi ale muntelui

I. Cand te aventurezi pe munte foloseste doar un echipament corespunzator

In primul rand sa ne canalizam pe faptul ca cei aflati in necunostinta de cauza, nu stiu ca vremea de la munte nu este la fel cu cea de la altitudini joase. Pe crestele inalte ale muntilor poate viscoli sau sa ploua in cantitati industriale fata de canicula care domneste la poalele lor.

Ce faci daca te prinde o ploaie de exemplu, dupa un drum indelungat in care corpul tau este supraincalzit, iar tu in acel moment nu detii o pelerina de ploaie? Sa discutam despre acel echipament de munte adecvat care te scapa de orice fel de incertitudine si te sprijina in activitatile pe care vrei sa le intreprinzi. La baza stau urmatoarele: rucsac, hanorac/polar, pantaloni, bocanci (vara/iarna), bluze de corp, sosete (in functie de anotimp) la care adaugi rezerva de hrana si bineinteles un bidon de apa pentru hidratare.

2. Ai grija la alimentatie pe munte

Ce anume, cand anume, cat si cum trebuie sa te alimentezi sunt considerente importanta de care trebuie sa ai grija. Atfel ca, nu este recomandat ca dupa o masa copioasa se te aventurezi chiar inspre varful muntelui, avand parte de o ascensiune permanenta. Provoaca indigestie, nu de alta si nu ai rezolvat nimic!

Ia aminte, ca un om al muntelui mananca mult si des. Daca mananci pana la refuz, nu vei mai fi fizic capabil de urcare si sa depui efort pentru ca se va instala inevitabila lene! :) Poti sa pleci la drum dupa o ora dupa ce ai mancat si de asemenea cand ai ajuns la cabana poti sa iei masa dupa vreo jumate de ora.

3. Nu te aventura pe trasee pe care nu le cunosti

Este evident ca nu este bine sa te aventurezi pe trasee necunoscute din riscul de a te rataci! Dar ce mai trebuie sa stii este ca anumite trasee nu sunt marcate sau doar intr-un mod precar.

Recomandarea mea, ia cu tine un ghid in persoana care cunoaste locurile pe care vrei sa te aventurezi iar numai pe masura ce strabati acele rute atat vara cat si iarna si cunosti fiecare pietricica doar atunci poti sa prezinti drumul si altor persoane.

Image

 4. Sa NU te aventurezi singur pe munte

Riscurile sunt nenumarate atunci cand decizi sa te aventurezi singur pe munte. Sa vedem…te poti rataci, lovi, cadea intr-o prapastie, se poate produce o avalansa, pot cadea pietre, si as putea sa continui cu o pleiada de aspecte. :) Astfel ca, mai bine sa iei cu tine un companion care sa iti tina de urat, cu care sa faci glume, ce mai, cu care sa impartasesti experienta frumoasa a muntelui.

Material preluat de pe ://www.blogalpin.info

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s